Uppdatering 21:51

Jaha, då äger man en scoop-bår. Fråga inte varför, för jag har inget bra svar.

Orka bry sig.

Till dig

Ännu en dag med plugg! Dock i trevligt sällskap, så idag var det roligare.

Hur kan man förklara en känsla?
Hur beskriver man färgen röd?
Hur säger man förlåt till någon som sårat?
Hur säger man att man älskar?
Hur gör man för att våga älskas?
Hur?


Natti natti

Idag var jag på operation. Det var ganska spännande. Fick vara med på två neuro-operationer. (Fick se en bit hjärna, ännu en erfarenhet rikare). Eftersom jag funderat på att läsa vidare till "narkossköterska" så gick jag med en sådan idag för att se lite mer hur det är. Mycket intressant. Men shit vilket ansvar och vilket jobb! Jag blev imponerad över att man ens kan hålla reda på så många pryttlar på en och samma gång.

Min egen insats idag, förutom att ställa frågor om alla självklarheter, var att sätta lite nålar (och då menar jag inte några små blå pluttnålar.. här snackar vi ORANGE och GRÅTT! Fy sjutton...) Det är ju alltid lite roligt.

Sen hem till det ständigt väntande pluggandet. Å där är jag nu. Men nu är det snart dags för att sövas själv, dock all by nature!

Sjukt

Idag har jag feber igen. Det är nog tredje gången på en dryg vecka. Det känns inget bra.

Har äntligen kommit igång med kommunikationstentan, nu när det är en vecka kvar. Det blev en sida idag, en sida till så är det klart! Tjoho. Det går ju bra detta. Ska vänta in lite bra böcker som förhoppningsvis kommer i morgon.

Jag är så trött! Måtte tentan gå bra så jag kan sova veckan lång sen!

En oplanerad ledighet

HLR i morse, det gick bra tycker jag. Fyra grupper, med lite olika motivation att lära sig. Intressant att se att det skiljer sig så pass. Inte för att min insats var så stor, men lite nöjd är jag ändå. Därefter en lunch på cirka 7 minuter. Ja, jag hann äta och komma (nästan) i tid till nästa schemapunkt. Som varade i cirka 20 minuter! Värsta besvikelsen när vi fick rast i 40 minuter :p

Sedan seminarium som jag gått och gruvat mig för under hela helgen. Kändes som en basgrupp-light, vilket innebär att man hade lätt kunnat stöka över det där utan att plugga alls. Dessutom slutade vi en och en halv timme tidigare. Så här sitter jag istället. Ska bege mig till stan och DS-möte om cirka en kvart.

Så fruktansvärt ointressant att berätta om sitt liv. Vem orkar bry sig? Inte ens jag gör det. Men när huvudet värker blir det inte bättre än så här.


Plugg, plugg, plugg och så vidare

Det är plugg överallt! Att det aldrig tar slut. Det är uppgifter, PM, tentor. Skriva, skriva, skriva. Om jag fick en krona för varje sida text jag har producerat under utbildningen skulle jag bli rik! Tråkigt nog blir jag inte rik, jag får bara en knappt medelmåttig lön för mödan.


En annan utmaning

Dagen var full av utmaningar. En av dem kan du se här nedan. Det var en trevlig dag på många sätt och vis. Plugg med M på morgonen, lunch med J, lite pepp-talk med M (en annan "M") efter det och som avslutning en fika med S. Det sistnämnda något jag oroade mig för hela dagen.

Det blev faktiskt lite pluggat idag. Så bra. =) Mycket prat förstås, men det behöver jag. Jag är trött på att skrika ut i tomrummet. Sedan mer prat över en matlåda. Så trevligt. Varför gör man inte sånt här oftare? Sen prat med M (den "andra") om massor jag har stressat upp mig om. Det kändes bra efteråt.  Ett sms från en toppenkompis höjde stämningen på väg mot fikat. Jag ska svara på det nu. Sen fika, mer prat. Men mest lyssnande. Sen lite sorg över hur vi blev.

Så lite som hänt sen sist. Ett halvår sedan. Du var dig lik.

En utmaning

Vad gjorde du för tio år sedan?
Ingen aning faktiskt. Men jag gick ju i mellanstadiet. Vad hände där? Ingen aning. Var jag där?


Vad gjorde du för ett år sedan?
Ingen aning där heller. I min kalender är det alldeles tomt. Antagligen var jag fast i vardagen. Eller fast i nåt annat.


Fem snask jag gillar:
Familie-Guf, Plopp, Ahlgerns bilar, Sura bomber, Daim


Fem sånger som du kan hela texten till:
Oj. Det här är ju omöjligt!


Vad skulle du göra om du var miljonär?
Förverkliga mina ekonomiskt krävande drömmar! Starta mitt företag och göra en Resa.


Fem saker som du gillar att göra:
Lyssna på musik, prata, fika, kramas, drömma


Fem saker som du aldrig skulle klä dig i eller köpa:
Skinnbyxor, skinnjacka, platåskor, kjol, hatt


Fyra favorit saker:
Min ficklampa, papper, penna, datorn och min Emergo (som varit en trygg vän i världen).


Fem personer som jag gärna vill se göra den här utmaningen:
Du!


Börsras

Min motivation att skriva blogg har rasat som en börsnedgång. Huvudet är helt slut när jag kommer hem på eftermiddagarna - långa dagar med många nya intryck och mycket roligt att göra - det tär på orken.

Tråkigt nog är praktiken slut i morgon. Så tråkigt.

Idag fick jag en insikt i hur världen fungerar. Det spelar ingen som helst roll vad du gör eller vad du säger. Det som räknas för den stora massan är inte vad någon sett eller hört, utan vad de tror att du har gjort eller sagt.

Time, melting fast

In a room where the sun is burning dust from our past.

En så fruktansvärt bra låt! The Mo & Kris Le Mans - "Nostalgia Locomotive"
Jag är helt förlorad i den!

Praktiken är snart slut. Så underbart det har varit. Jag kommer sakna den, det känner jag på mig. Det är inte varje dag man känner sig så uppskattad som där! Jag är så lycklig över de här tre veckorna. Tack.

Så underbart livet ändå kan vara. Torkar man tårarna ur ögonen så ser man snart något att glädjas åt.

Längtan ut

Jag har en längtan ut. Bort. Iväg. En idé har grott ett tag nu: att åka skrotbil ut i Europa. Ni vet, köpa ett gammalt skrälle på Blocket för någon tusenlapp - skattad och besiktigad sommaren ut - och åka så långt den håller. Därefter ta första bästa flyg hem.

Men nu föds nya idéer. Båt? Varför inte. Så himla roligt. Snacka om utmaning! Jag som knappt har sett en på vykort. Vad kul det kunde bli. Men hu, så ensamt.

Det är så härligt att ge sig ut. När man har något att återvända till.

Aj aj aj

Huvudet värker, tankarna står stilla. Nacken är stel.

Under natten till fredag vaknade jag av att jag hade frossa, men till morgonen hade det gått över, men ändå kollade jag tempen. 38,1. "Inte så farligt" tänkte jag och cyklade först till skolan och lämnade kameran och så for jag vidare till stiftskansliet. Träffade Maria på vägen som tyckte jag borde ligga hemma och tycka synd om mig själv. Orka göra det. Men framåt elva fick jag ge upp för frossan och huttra mig hem för att sova några timmar.

I morse hade det gått över. Men nu har jag så ont i huvudet så jag vet inte vad jag heter snart. Suck. Vad jag gnäller... Välkommen till Arnes gnäll-blogg.

En annan dag kanske är bättre.


Blocket.se - Vännen i nöden

Praktikvecka nummer 2 är klar. Det var en spännande vecka detta också. Inte så mycket nytt som förra veckan, mer än dagen på barnavårdscentralen. En drös mycket små och söta människor.

Under denna vecka har jag fått träffa en del patienter som jag träffade tidigt förra veckan. Det är roligt att se hur några patienters sår har minskat märkbart i storlek och kanske till och med försvunnit. Ett jättebra kvitto på att det jag gör är till nytta!

Idag var det en extra bra dag. Jag fick äntligen gjort en skoluppgift som gick ut på att ett patientsamtal skulle videofilmas och därefter fick jag göra ett eget hembesök. Så himla roligt att få sånt ansvar! Men så är man ju snart klar också. Vilken tanke. Om ett halvår står jag kanske där, helt utan handledare och gör precis allt det där. Shit vad häftigt. Det kunde man knappt tro.

Jag blev besviken på dig. Lika besviken som du var på mig. Jag förstår dig. Nu.

Nära upplevelser

Idag hade jag en nära-krock-upplevelse. Det var halt och vårdcentralens bil hade sommardäck. I Boxholm var det snömodd. Men det gick ju bra. Farten var inte hög och kanten på refugen tog emot. Det var inte jag som körde, så tråka mig inte för detta nu!

Dagen innehöll tre saker. "S", "å" och "r". Bara såromläggninar! Hela dagen. Eller jo, en dosettdelning också. Men annars var det bara sår, sår och sår. Som man sår får man skörda.


And then you die II

Dag fem på Boxholms vårdcentral. Kul dag, en dag med några injektioner, många sår och bra självförtroende.

Vad hade jag trott egentligen? Jag hade ju svaret på känn redan innan, så egentligen är jag ju inte besviken. Men ändå. Det kanske var hoppet som var det viktigaste. Att hoppas är ibland så mycket bättre än verkligheten.

Distriktsmässa

Nyss hemkommen från en distriktsmässa i Lambohov. Det var trevligt. Lite annorlunda med lovsång, förböner och annat trevligt. Vad kul det är att upptäcka andra kyrkor! Trevliga människor var det där också, det behövde jag idag.

Dag 4 på Boxholm VC

Ännu en dag! Det var roligt idag med =)

Nu är jag fredagstrött.

Maria & Arne in da hood

En dag med mycket att göra: jag vaknade i morse och satt och skrev ihop frågor till basgruppen, sedan lite telefonerande, därefter HUB och sätta upp lite lappar för att värva folk till ambulansteamet, sen ett varv till skolan för att hämta videokamera till en uppgift. Hem för snabb luch, sen till studentenheten för att uppdatera passerkort och så intervjuer. Helt sönderstressad och helt slut i huvudet satt jag där. Typiskt.

Sen hem och skriva PM till basgruppen och så blev det lite msn. Nyss skrev jag loggbok för igår och det kändes som om gårdagen var väldigt långt bort.

Sen fick jag ett eget hood idag. Men det är en annan historia ;-)

S ringde idag. Det var minsann inte igår. Ville träffas. Vill jag det? Det är frågan. Frågan är om jag inte gått vidare. Det är inget vidare. Eller jo, jag har gått vidare. Så himla skönt att ha gått vidare. Så himla skönt.

Dag 3 på Boxholm VC

Tjo!!!!! Vad roligt det är! Idag har jag fått så mycket beröm att jag höll på att bli kaxig. Det var massor av såromläggningar ute i samhället och det är ganska roligt. Sår är ju inte kul att ha, men så himla trevligt att träffa en massa roliga och mysiga äldre. Sen att man får beröm för att det man gör är bra, det gör det ju inte sämre! Det var ju annat också, som provtagningar och dosettdelningar. Mycket pyssel. Roligt värre.

I´m lovin it.

Dag 2 på Boxholm VC

Mitt inlägg kan innehålla spår av stavfel. Mitt högra pekfinger är rött och ssvullet och dunkar taktfast. I förrgår råkade jag få in en bit gammal tapet bakom nageln och idag har inflammationen (kanske på väg mot infektion) Allan etablerat sig. Så därför kan jag inte skriva med det fingret och fingersättningen är helt hopplöst förlorad!

Idag var det dag 2 på VFU:n som det så fint heter. Jag var ute i samhället (Boxholm) och fick lägga om lite sår, vara med och sätta kateter och lite annat. Det var en del inne på vårdcentralen också, sår där också i olika storlekar och modeller. En givande dag!

Efter dagen blev det en spontan te-fika hos E. Trevligt. Så trevligt det blir bara man vågar sticka näsan utanför dörren! Borde man göra oftare. Slutar man att blogga och sitta på MSN så kanske man till och med blir social ;-)

Måndagsmänniskor

Jag undrar om mina bloggbesökare har en punkt i sitt arbetsschema som heter "Kolla Arnes blogg". På måndagar ökar nämligen antalet besökare, som om måndagar vore den mest intressanta dagen i veckan. Det är den inte. Jag lovar.

Idag var ett slags undantag. Första dagen på praktiken i Boxholm (vårdcentral). Pendeltåget hade signalfel, så jag började min insats där med att komma för sent. Någon timme senare såg jag till att minska landstingets innehav av kaffekoppar genom att skapa tävlingen kaffekopp vs. golv. 1-0 till golvet. Känns som en bra början.

Under dagen fick jag sitta med i telefonrådgivning. Sjukt intressant, trots att jag inte fick göra något. Sen var jag med en läkare och fick klämma på ett knä som det var ont i, och sen satt jag med på lite patientsamtal. Bland annat. Mycket intressant.

Jag verkar ha fått en bra handledare. En handledare som verkar genuint intresserad när hon frågar saker och inte bara frågar för att ha något att prata om. Det känns bra!

I morgon ska jag tydligen få åka ut i samhället och lägga om lite sår och vad det nu kan bli. Ska bli kul att se vad som händer i morgon!

En bra dag

Det var en bra dag idag. Jag är så glad över de nya vänner som har ramlat över mig på sistone. Det är så underbart!

And then you die

Ytterligare tre intervjuer idag. Totalt sex intervjuer med sex olika sjuksköterskor om deras upplevelser av vård av självmordsnära patienter. Det var jätteintressant! Det är helt underbart att sitta och lyssna på alla kloka saker de har att säga, så underbart att veta att en dag kommer jag också att vara sån! Jag blir på något sätt stolt över mitt kommande yrke!

Efter det en fika på stan med M och hennes kompisar. Det var trevligt. Jag måste se till att ta mig söderut! Norrut också för den delen. Det är så mycket jag skulle vilja hinna!

I morgon bär det av till Ryttargårdskyrkan. Ska bli spännande.